φωτ. Ευ. Μπούκα
Το Βαπτιστήριο και ο νότιος διάδρομος

 

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ BASILIKA ΚΑΠΑΜΑ


Η Basilika του Καπαμά από την οποία προέρχονται τα μωσαϊκά που παρουσιάζουμε εδώ, βρίσκεται στο Ζηπάρι του Ασφενδιού. Μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά μεταξύ των δύο μεγάλων σεισμών του 469 και 554, οι οποίοι σημάδεψαν τραγικά τα νησιά Κω και Ρόδο.
Το 1928 ο Laurenzi βρήκε ένα μικρό ερειπωμένο κτίσμα μερικά ίχνη από μωσαϊκό δάπεδο, καθώς και το ιδιαίτερα σημαντικό Βαπτιστήριο. Στα 1936 ο Morricone έκανε βαθιές εκσκαφές στο ίδιο μέρος και ανακάλυψε ένα μεγάλο ναό με τρία κλίτη και μια αψίδα, το σύνθρονο, και ίχνη ενός άμβωνα στο κέντρο του μεσαίου κλίτους. Στο ναό υπήρχαν πολλοί βοηθητικοί χώροι, μεταξύ των οποίων το Βαπτιστήριο. Η κάτοψη του Βαπτιστηρίου είναι τετράγωνη αλλά με στρογγυλεμένες τις γωνίες του. Ήταν στεγασμένο πολύ πιθανόν με τρούλο. Στο εσωτερικό του υπάρχει τετραγωνική κολυμβήθρα στην οποία οδηγούν τέσσερις σκάλες. Περιστοιχίζεται με διαδρόμους στεγασμένους με θολωτές στέγες. Ο νότιος διάδρομος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.
Η κάτοψη, σχεδιάστηκε σε κλίμακα 1:100 από τον Hermes Balducci, ο οποίος είχε αρχίσει ήδη και την προετοιμασία των σχεδίων των προσόψεων του ναού. Τα μωσαϊκά που παρουσιάζουμε εδώ είναι από το βόρειο και νότιο κλίτος και τους βοηθητικούς χώρους στα βόρεια του ναού. Από τις εννέα ακουαρέλες, που αναφέρονται στα μωσαϊκά του ναού, μόνο τέσσερις ολοκληρώθηκαν, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Balducci.

Antonino Di Vita

Τα ψηφιδωτά μας παραχώρησε η Ιταλ. Αρχ. Σχολή Αθηνών

Μετάφραση από τα ιταλικά: Σάντρα Bigoni Καμπανή

Στο βωμό υπήρχε επιγραφή σε δύο σειρές. Είναι εμφανή τα ίχνη σβησίματος και η προσθήκη (απομίμηση της αρχικής γραφής) Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ε +

 

Από ΒΑνατολικά


Η κάτοψη από τον Hermes Balducci

φωτ. e.m.
Η τετραγωνική κολυμβήθρα

   

ΝΑ. τόξο
 

Βόρεια Βαπτιστηρίου

Αγωγός νερού
   
 


Ψηφιδωτό δάπεδο β. κλίτους


Ψηφιδωτό δάπεδο β. προσκτίσματος

 
       
 


Το δάπεδο της αψίδας του Ι. Βήματος


Ψηφιδωτό δάπεδο νότιου κλίτους

   
       

Γλυπτό εκτός θέσης

Ενεπίγραφος βωμός

Αρχιτεκτονικά εκτός θέσης