ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ Basilika ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Γενική άποψη από τα ΒΔ. 1934
   


Φωτ. Ευαγγελία Μπούκα, 2001

Γενική άποψη από τα ΒΔ..

 
φωτ.Ν.Διακαναστάσης,2002
ΝΔ τοίχος (εσωτερικά)
   
φωτ.Ν.Διακαναστάσης,2002
Τα σφαιρικά τρίγωνα
 

Κάτοψη (Hermes Balducci)
 

Η Basilika του Αγίου Παύλου βρίσκεται ανατολικά του Ζηπαρίου, 200μ. περίπου νότια της επαρχιακής οδού. Το όνομα της Basilika πιθανόν συνδέεται με την τοπική παράδοση της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στην Κω. Το βαπτιστήριό της που διατηρούνταν σε μεγάλο ύψος οδήγησε το 1934 τον Ηermes ΒaΙducci στον εντοπισμό και την ανασκαφή της.
Είναι τρίκλιτη με προεξέχουσα ημικυλινδρική αψίδα στα ανατολικά, νάρθηκα δυτικά και διάφορα προσκτίσματα κατά μήκος της νότιας και της βόρειας πλευράς. Το βαπτιστήριο προσκολλάται στο ανατολικό άκρο του νότιου τοίχου, επικοινωνεί με το νότιο κλίτος και είναι τετράγωνο με σταυρόσχημη κολυμβήθρα και περιμετρικό διάδρομο που ανατολικά απολήγει σε μικρή αψίδα. Οι τοίχοι του βαπτιστηρίου σώζονται σε ύψος 5μ., μέχρι τη γένεση των σφαιρικών τριγώνων στα οποία στηριζόταν η θολωτή του στέγη.
Το μεγαλύτερο μέρος των δαπέδων του ναού ήταν διακοσμημένο με ψηφιδωτά που είχαν γεωμετρικά κυρίως θέματα. Η τεχνοτροπία των ψηφιδωτών ομοιάζει με εκείνη των παραστάσεων της βασιλικής του Καπαμά και της βασιλικής του Δωροθέου στην Καρδάμενα, που μαζί με ψηφιδωτά από άλλες βασιλικές θεωρούνται ότι εντάσσονται στο λεγόμενο "εργαστήριο της Κω". Χρονολογείται στον 5ο-6ο αι.

Ευαγγελία Μηλίτση

 
Εσωτερικό από νότια
Ψηφιδωτό δάπεδο σε πρόσκτισμα της β. πλευράς H. Balducci
Ψηφιδωτό δάπεδο H. Balducci
       
   


Εσωτερικό β. πλευράςΑν. τοίχος γέφυρας

 
 

Λεπτομέρεια

Δ. τοίχος γέφυρας
     
 

Δεξαμενές ΝΔ
   

Γλυπτό εκτός θέσης