Μ Α Ρ Μ Α Ρ Ι
 

Peter Schenk "KAMPF UM DIE AeGAeIS"-KOS
Landung bei Marmari auf Kos
(auf Deutsch)
Η γερμανική απόβαση στο Μαρμάρι

Στις 3 Οκτωβρίου 1943, στις 4 το πρωί άρχισε η απόβαση των Γερμανών με επικεφαλής τον Generalleutnant Muller. Μια σωσίβια λέμβος καθοδηγούσε την απόβαση στο Μαρμάρι με φωτεινά σήματα. Την όλη επιχείρηση παρακολουθούσε το πλοίο BULGARIA . Γρήγορα δημιουργήθηκε ένα προγεφύρωμα όπως φαίνεται στο χάρτη. Το ιταλικό πυροβολικό έβαλλε στη θέση απόβασης αλλά γύρω στις 7 η ώρα σίγησε. Τα γερμανικά στρατεύματα έφθασαν σε ένα πρόχειρο αεροδρόμιο της RAF στις αλυκές, όπου κατέστρεψαν τα έξι Spitfire. . Το ιταλικό διοικητήριο στο Λινοπότη και το πυροβολικό στο λόφο Προφήτης Ηλίας έπεσαν σύντομα με την υποστήριξη βομβαρδιστικών αεροπλάνων. Τα πυροβόλα καταλήφθηκαν από τους πυροβολητές της εμπροσθοφυλακής και χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στις θέσεις των Ιταλών. Το αεροδρόμιο της Αντιμάχειας ύστερα από μικρή αντίσταση καταλήφθηκε. Με την υποστήριξη βομβαρδιστικών αεροπλάνων καταλήφθηκε η πόλη Κως. 200 στρατιώτες υπό το δεύτερο υπολοχαγό Franco Di Giovanni πρόβαλαν την τελευταία αντίσταση στην Κέφαλο. Στην Κω 3.145 Ιταλοί και 1.388 Βρετανοί αιχμαλωτίστηκαν. Οι βρετανοί έχασαν 65 στρατιώτες και οι Γερμανοί 14. Στις 6 Οκτωβρίου εκτελέστηκαν 66 ιταλοί αξιωματικοί (κατ' άλλους 100) νότια της Αλυκής.


Το μεταγωγικό Catharina Schiafino

Η απόβαση

Εκφόρτωση οχημάτων

Αναχώρηση για Κάλυμνο

το ναυάγιο (Motozattaro)

το ναυάγιο

Το Μαρμάρι σήμερα είναι τουριστική περιοχή με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αν και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τα αστικά λύματα. Από το πρόσφατο παρελθόν η διπλανή φωτογραφία δείχνει το μηχανισμό ελέγχου απορροής των υδάτων ανάλογα με την παλίρροια. Εγγυοβελτιωτικό έργο κατά την ιταλική κατοχή. Οι φωτογραφίες με τη λεζάντα "ναυάγιο" είναι ότι απέμεινε από γερμανικό μεταγωγικό, Motozattaro, που τορπιλίστηκε από το "ΑΒΕΡΩΦ" το 1943.
Στην παραλία από την Αλυκή μέχρι το Μαστιχάρι υπάρχει μια σειρά αμμόλοφων πλατους από 5 έως 20 μ. Η βλάστηση , αλλόφυτα κυρίως, είναι εντυπωσιακή όλες τις εποχές.

Το Μαρμάρι (Α.τμήμα)

Μηχανισμός ελέγχου
 
 


Θόλοι από ΝΔ.
Βοκολιά ή Θόλοι: Πεδινή εύφορη τοποθεσία Νότια του Μαρμαριού. Εδώ βρέθηκαν οι επιγραφές 345 (τιμητική στον Σερτίνιο Ξενοφώντα) και 347 (αναθηματική από το Δήμο των Αλεντίων στον Στράτιο Δία) από τα αυτοκρατορικά χρόνια. Σημαντικό μνημείο στην περιοχή είναι οι θόλοι (ρωμαϊκοί σταύλοι) και ένας καλοχτισμένος ανεμόμυλος χωρίς ίχνος εξοπλισμού.
 

Η σκάλα
 

από ανατολικά

χρήση νερού

από δορυφόρο

εσωτερική είσοδος

Ανεμόμυλος

Θόλοι από δυτικά