Πανοραμική Ευαγγελίστριας-Ασωμάτου. Arturo Faccioli,(.doc) 1912
Ο Ασώματος είναι η μεγαλύτερη συνοικία του Ασφενδιού, στις κατώτερες πλαγιές του Δίκαιου. Κέντρο του οικισμού ο Ναός των Αγίων Ασωμάτων. Συγκέντρωνε μεγάλη κτηματική περιουσία από αφιερώσεις, δανεισμούς.πλειστηριασμούς, αγορές και τη λειτουργία ελαιοτριβείου που ανήγειρε το 1901, χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα του ελαιοτριβείου στου Τσακάλη. Ενίσχυε οικονομικά τα τρία σχολεία(.doc) του χωριού, πολλές φορές και τα σχολεία όλου του νησιού, δανειοδοτούσε τους γεωργούς του χωριού και πολλές φορές τους προύχοντες της πόλης με ιδιαίτερα μεγάλα ποσά. (Αναφέρεται δάνειο 5.889 γρόσια σε πρόκριτο της Κω). Επίσης συμμετείχε οικονομικά για την κατασκευή δημοτικών έργων. Δυτικά του Ναού υπάρχει διώροφο κτίριο όπου στεγαζόταν το σχολείο του χωριού από πριν το 1844 μέχρι το 1954. Στο εισόγειο ήταν η τράπεζα για το πανηγύρι. Το 1840 χτίστηκε ο πρόναος.(.doc) Ο αρχικός ναός πρέπει να χτίστηκε πολύ πριν το 1800.(.doc) ( στα "ΚΩΑΚΑ" Ζ τόμος,σελ. 192. δημοσιεύεται ενδιαφέρουσα εργασία του καιθηγητή Μ.Κιαπόκα)


Ασώματος από ΒΔ


Ο Ναός του Ασώματου

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο

Το εσωρεικό του Ναού

Το Καζίνο (ιδ.του Ναού)
 

Τα κελιά
     

Ιερέας Μ.Παπάζογλου,
 
Το ελαιοτριβείο Ασωμάτου
 

Το ελαιοτριβείο του Ναού.

Αργότερα εκσυγχρονίστηκε
Ο Ασώματος είχε καθημερινή επικοινωνία με τη Ζιά, λόγω των νερόμυλων. 'Ετσι στο ποτάμι του Καπηλιανού, όπου και το υδραγωγείο, χτίστηκε το γεφύρι που βλέπετε στη φωτογραφία .
 

Γεφύρι Καπηλιανού

Υδραγωγείο Καπηλιανού

Μεταλλείο αργυρομολύβδου στον Ασώματο


Ασώματος δορυφορική

Τα σπίτια ήταν ισόγεια, λιθόκτιστα, σε σχήμα Γ ή ορθογώνια. Η σκεπή ήταν με ξύλινα δοκάρια (μεσιές) και καλάμια. Πάνω από τα καλάμια τοποθετούσαν βούρλα και φύκια και για αδιαβροχοποίηση έβαζαν ένα αργιλώδες χώμα, την πατελιά. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με ασβεστολιθικές πλάκες και το "Καλό"(το σαλόνι) είχε ξύλινο πάτωμα. Ο χώρος τον οποίο χρησιμοποιούσε η οικογένεια χωριζόταν στο κρεβάτι και την παραστιά. Και τα δύο ήταν κτιστά με σανίδια στο επάνω μέρος. Κάτω από το κρεβάτι ήταν αποθήκη για το σιτάρι (ωρειό) και κάτω από την παραστιά το λάδι, οι σταφίδες, τα σύκα, το χοιρινό σε πήλινα πιθάρια και το κρασί σε ξύλινα βαρέλια. Ο ρουχισμός του σπιτιού υφαινόταν από τις νοικοκυρές ή τις υφαντούδες. Πρώτες ύλες ήταν το μαλλί, το βαμβάκι, το λινάρι και το μετάξι.


Mario Pazolini 1936


Κάτοψη σπιτιού
 

Αρ.σπίτι του Ασωμάτου. Δεξιά του Χατζημιχάλη
 

Κρεβάτι -Μουσάντρα

Χράμι
 

Αργαλιός
         

Βαμβακοφάς-Μετάξι

Υφαντά

Ταβλάδος