Στις πλαγιές του Δίκαιου, νότια του Ασωμάτου ήταν εγκατεστημένοι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έβοσκαν γιδοπρόβατα και προμήθευαν με κρέας, τυρί, μυζήθρες και μαλλί τους κατοίκους του χωριού και της πόλης.
Νοτιοανατολικά του Ασωμάτου βρίσκεται το νεκραταφείο για τις δύο συνοικίες (Ασώματος και Ευαγγελίστρια). Χαρακτηριστικοί τάφοι σώζονται και σήμερα του τύπου αρκοσολίου(.jpg)(arcus =τόξο και solium=έδαφος) .Χαρακτηριστικός τύπος παλαιοχριστιανικού τάφου. Στο οστεοφυλάκειο (.jpg) φυλάσσεται το καλδελέτο (νεκροκρέβατο για τους φτωχούς).

 
 

ΜΟΝΑΓΡΙ: Νοτιοανατολικά του Ασωμάτου και σε απόσταση μισής ώρας, στη θέση Μονάγρι, βρίσκεται το βυζαντινό ναΰδριο της Παναγίας Ζωοδόχου(.doc) Πηγής. Εσωτερικά έχει το σχήμα του συνεπτυγμένου σταυροειδούς, εγγεγραμμένου μετά τρούλου ναού. Ανάγεται στο τέλος του 11ου αιώνα,είναι τοιχογραφημένο,(.doc) αλλά οι τοιχογραφίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση διατήρησης. Εντός και στο δυτικό τοίχο υπάρχει κρύπτη (.jpg) με οστά πιθανόν ασκητών.
Ο ναός φαίνεται ότι χτίστηκε στη θέση παλαιότερου όπως συμπεραίνεται από την ύπαρξη μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών


Ιεράρχες αδιάγνωστοι

Λεπτ. από την Ανάληψη


Τμήμα κοσμήτου

 
 
 

ΤΣΑΚΑΛΗ: Ανατολικά του Ασωμάτου (Μπασιά) στο δρόμο προς τους Χαϊχούτες, στη θέση Τσακάλη, βρίσκεται το ναΰδριο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον οικοδόμημα(.rtf) του 14ου-15ου αι., στο οποίο συνδυάζεται ναός με πύργο. Στο παράθυρο της βόρειας πλευρά του Πύργου βρίσκεται τμήμα κοσμήτου (.jpg)τέμπλου πιθανώς του 12ου αι. μ.Χ. Ανατολικά του ναϋδρίου βρίσκονται τα ερείπια ελαιοτριβείου.(.jpg)Νοτιος τοίχος

Βόρειος τοίχος

Πλατάνια